maandag 21 september 2020

Gebaar je mee?

Dit is het gebaar voor mamma, dit is het gebaar voor pappa; dit betekent drinken, dit betekent plassen. Dankjewel en alsjeblieft. Al eerder volgde ik bij Kentalis een cursus 'Nederlands ondersteund met gebaren'. Zo kan ik in mijn werk snel en makkelijk visueel maken wat ik zeg. Stop (gebaar) we zijn klaar (gebaar). Zowel praten als het gebaar maken, zo kan het kind informatie sneller oppakken, want de informatie wordt zowel verbaal als non-verbaal aangeboden. Vanuit wetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit blijkt dat gebaren de taalontwikkeling stimuleren. Het kind kan snel(ler) begrijpen en ook terug praten. De wereld wordt wat beter te begrijpen.

Onze kleine man, nu vier maanden oud, is druk bezig om de wereld te begrijpen, om duidelijk te maken wat hij wil aan ons. Veel huuuu, hoooo, hihi. Ik probeer hem te begrijpen, maar kijk hem vaak niet begrijpend aan. Ik praat met hem en gebaar: kom je? (gebaar twee uitstekende handen). Mamma (twee keer op je wang tikken met vlakke hand). Hij kijkt aandachtig. Hij speelt lekker in de box, begint dan te roepen, huuuu huuuu - ik loop naar de box toe en vraag wat er is - hij strekt zijn armpjes naar mij uit. Kom je? Hij vraagt het zomaar, zonder iets te zeggen! Ik ben benieuwd wanneer hij (gebarend) antwoord geeft!

Zelf ook oefenen? Op youtube staan veel filmpjes waarin gebaren voor worden gedaan; gratis te downloaden zijn de kindergebaren app en de gebarenwoordenboek app van het Nederlands Gebaren Centrum. 

Gebaren in liedjes; veel herhaling en het spelelement worden nog sneller opgepakt door je kind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten