dinsdag 29 december 2020

Op naar 2021

Zullen we dit jaar snel achter ons laten. Zeker; het was een jaar vol zorgen, grote en kleine, dichtbij en verweg, alleen over ons gezin en over heel Nederland. Waren het kraamtranen of tranen vol verdriet. Het verschil weet ik niet precies. Een emotioneel jaar. Maar voor ons ook een prachtig jaar, we zijn pappa en mamma geworden van een gezond kereltje.
Hoe om te gaan met al die verschillende emoties? Lastig, erover praten met anderen en soms ook juist even alleen op de bank zitten - helemaal niks - of met een fijn tijdschrift. Energie opdoen, omdat dat niet altijd meer kan zoals je wilt. En toen las ik opeens extra veel over emoties. 
Een artikel over Marc Brackett. Hij maakte een 'mood meter', de gevoelsmeter. Hierin staan alle gevoelens beschreven die je kunt hebben. In het diagram staan ze uitgelijnd naar prettig - onprettig en veel energie - weinig energie. We flipperen vaak maar wat, is het niet fijner als je beter kunt omschrijven waar je bent en waar je heen wilt gaan? Hoe krijg ik meer energie? Is vooral mijn persoonlijke vraag.
Bij het vergroten van je emotionele intelligentie kun je dat soort vragen makkelijker en sneller beantwoorden, omdat je meer inzicht hebt in je emoties. Vul in het schema in hoe je je voelt, je ziet direct waar je ongeveer staat in het 'emotielandschap' - en waar wil je dan naartoe? Door je inzicht hierin te vergroten, gaat dat steeds makkelijker. Elke dag even voor gaan zitten, invullen en zo word je steeds beter in herkennen, labellen en reguleren van emoties. Zowel voor kinderen als volwassenen goed te doen.
Dat is een goed voornemen! Een mooi uiteinde gewenst en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten