donderdag 30 juli 2020

Is dit goed, doe ik het goede

Daar is hij, onze kleine man. Wat een klein wonder. Als vanzelf ontfermen we ons over hem. Zo mooi, zo klein, eigenlijk niet te beschrijven hoe blij we met hem zijn! Helaas zitten we wel nog even in het ziekenhuis, krijgen advies en tips over verschonen, slapen, verzorgen, eten, opvoeden. Van de één zus, van de ander zo, dit werkt goed. Dat mag niet (meer), zo is gevaarlijk, dat kan je beter ....
Thuis krijg je opnieuw advies, de kraamverzorgster, verloskundige, huisarts, consultatiebureau jeugdarts, fysiotherapeuten maar natuurlijk ook familie, vrienden, buren, etcetera. We kijken elkaar aan, volgens ons is er geen onderwerp waar zóveel verschillende uiteenlopende (wetenschappelijke) onderzoeken, adviezen, tips en meningen over zijn als het onderwerp "baby's". Wat is goed? Doen we het goede?
Soms weten we het even niet, vragen het aan ons kindje, wat is er aan de hand? 
Daar zit het hem misschien wel in, de baby kan het nog niet uitleggen, zodat wij het kunnen begrijpen. Dat duurt nog even. Dan kan het kind duidelijk maken wat er aan de hand is, en kunnen wij begrijpen. Maar wat dan? In het NVO vakblad las ik een mooi artikel hierover: afstemmen. het belangrijkste is dat je probeert je kind te begrijpen. Begrip voor de (on)mogelijkheden van je kleine, ingaan op signalen van het kindje. Doe wat goed voelt voor jou als ouder, en voor jullie als (kersverse) ouders!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten