donderdag 29 april 2021

Lief en leed

Eerst zo klein als een rijstekorrel, week na week was het ander voedsel; een wortel, courgette, sla, meloen. Na een hoop gemorrel, was je daar dan eindelijk bij ons op schoot. Nu alweer zo groot. Soms wil ik bijna een cliënt bij jouw naam noemen. Oeps!
Ik moet glimlachen als ik me bedenk wat jij ook nog allemaal gaat meemaken, gaat vragen, gaat uitproberen. Precies die dingen die ik met andere kinderen ga leren.
Gisteren zei een meisje opeens: 'Het enige dat je nog weet is dat je geboren bent.' Even kon ik haar niet volgen, daar weet je niks meer van, of ...? Ik wilde eerst hierop ingaan, maar je weet er toch niks meer van? Maar je hebt dat toch alleen gehoord of gezien (op foto's)? Ze was daar zomaar aan het filosoferen.

Ik denk dus ik ben; het enige dat je zeker weet dat gebeurd is, is dat je geboren bent. Oefenen met redeneren, belangrijk om je eigen mening te kunnen vormen - kritisch te leren kijken. Wow, dat was 'teach the teacher.'
Samen doen?: realiseer je dat je zelf ook niet precies weet hoe alles in elkaar steekt. Laat zien dat je interesse hebt in wat je kind zegt, stel vragen, vraag door; wie zegt dat? wie bepaalt dat? zijn daar regels voor? kan het ook anders?

Voorbeelden van filosofische vragen: 
- kun je alles kopen?
- is de minister-president belangrijker dan iemand anders?
- wat is een geheim?
- waarom doen we aardig?
- hebben dieren humor?
- kun je op school vrij zijn?
- is het heelal oneindig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten